Raport ONU: Nu există în România preocupare pentru eradicarea sărăciei, deși bani există

Raport ONU: Nu există în România preocupare pentru eradicarea sărăciei, deși bani există
Publicat: 11/11/2015, 19:57

„Dacă România nu își rezolvă problema sărăciei, poți presupune că nu are bani. Dar banii sunt acolo. Faptul că nu se alocă bani pentru eradicarea sărăciei, deși sunt colectate taxe la stat, reflectă de fapt o decizie politică. Banii există și este și mai important că există motive clare pentru care nu sunt disponibili și mai mulți bani. Mai multe guverne din România au făcut alegeri la nivel de politici publice pentru a îmbunătăți traiul celor care erau deja într-o situație bună, nu pe al celor mai săraci. Evaziunea fiscală este ridicată și există un mare grad de corupție care scad veniturile la buget. Chiar și atunci când se iau măsuri pentru eradicarea corupției, doar o mică parte a banilor sunt confiscați. E o parte bună, pentru că aici scapi cu banii dacă ești corupt”, a arătat raportorul.

Philip Alston a mai arătat că, în România, au existat decizii semnificative pentru dublarea alocațiilor pentru copii și pentru scăderea TVA, însă, în opinia sa, aceste măsuri s-au luat fără a fi analizate efectele lor.

„Atât cât mi-am putut da seama, nu au existat studii serioase care să analizeze impactul acestor decizii asupra categoriilor de populație cele mai sărace. Analizele făcute au fost insuficiente asupra consecințelor și au fost folosite fonduri care ar fi putut fi utilizate pentru cei afectați de sărăcia extremă”, a mai arătat raportorul special al Organizației Națiunilor Unite pe probleme de sărăcie extremă și drepturile omului.

El a precizat că sunt necesare provocări instituționale pentru eradicarea sărăciei extreme, pentru că aceasta rămâne o problemă, chiar dacă în ultimii 10 – 15 ani rata sărăciei a scăzut.

„Este evident că au existat îmbunătățiri”, a spus Alston.

El a explicat că eradicarea problemelor legate de sărăcie țin de o opțiune politică care până acum nu a fost „îmbrățișată” în România.

„Unul din paradoxurile politicii economice constă în faptul că guvernul insistă pe niște politici foarte bine țintite. Când am întrebat de ce taxa unică de 16 la sută nu poate fi scoasă, au spus că nu vor să introducă prea mare complexitate în sistem. (…) Până și cei de la FMI ne-au spus că sistemul de impozitare din România este mult prea regresiv, astfel încât pune o povară prea mare pe categoriile de venit cele mai mici. Contribuțiile încep să se aplice de jos și se mențin în același procent până la cei cu venituri foarte mari. FMI a zis că ar trebui mai mult spațiu financiar pentru cheltuieli sociale”, a mai spus raportorul.

Întrebat care este situația României privind sărăcia, în comparație cu alte țări, Philip Alston a precizat că singura comparație care are cu adevărat sens trebuie făcută în interiorul Uniunii Europene.

„România este pe ultimul sau penultimul loc, în funcție de o serie de indicatori, și lucrurile nu trebuie să stea așa, pentru că este vorba de o alegere care până acum a fost acceptată de societate. Rolul meu este de a spune că o țară ca România a acceptat o serie de principii și atunci când țările nu respectă drepturi, vorbim de un eșec de a se conforma obligațiilor”, a mai arătat Alston.

Acesta a subliniat că România are posibilități pentru a eradica sărăcia, dar trebuie mai multă concentrare pe voința politică, iar dacă guvernul refuză să ia măsurile care se impun, atunci înseamnă că guvernul nu vrea să joace rolul de a ajuta acele persoane să depășească condiția de sărăcie.

Raportorul special al Organizației Națiunilor Unite pe probleme de sărăcie extremă și drepturile omului a efectuat o vizită oficială în România, în perioada 2 – 11 noiembrie, pentru a evalua eforturile Guvernului pentru eradicarea sărăciei, dar și felul în care Executivul ia în considerare obligațiile sale internaționale de respectare a drepturilor omului în aceste eforturi.

Vizita s-a concentrat pe situația romilor, persoanelor cu dizabilități și a copiilor, grupurile care sunt afectate în mod disproporționat de sărăcie și de probleme legate de drepturile omului.

Philip Alston a spus, în conferința de presă susținută la finalul misiunii pe care a avut-o în România, că a transmis deja un raport Guvernului, iar raportul final va fi prezentat în vara anului viitor.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
TikTok „s-a trezit” după alegerile din România și lansează o campanie împotriva dezinformării